Διαφημίσεις

Google
 

Από τη νέα Διεύθυνση

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 01, 2006

Γιουβέτσι από βιολογία

Σήμερα θα ξεφύγω εντελώς από τα συνήθη κι ασυνήθη θέματα του ιστολογίου τούτου. Ο λόγος; Ενα επιστημονικό θέμα που μου έκανε μεγάλη εντύπωση και για το οποίο έχω και προσωπικό ενδιαφέρον καθώς ένα συγγενικό μου πρόσωπο θα μπορούσε να επωφεληθεί άμεσα.

Μιλάω για το RNAi.

Τι είναι το RNAi (το i από το interference); Ένας κυτταρικός μηχανισμός που υπήρχε στα ευκαρυωτικά κύτταρα (τα κύτταρα με πηρύνα δηλαδή) από τον καιρό που η γη κατοικείτο από μονοκύτταρους οργανισμούς, και που οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόλις πρόσφατα και μάλιστα κατά λάθος.

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του μηχανισμού ήταν η προστασία των κυττάρων από τους ιούς. Η σημαντικότητά του δε έγκειται στο εξής: η γνώση του μηχανισμού αυτού δίνει τη δυνατότητα στους γενετιστές να ενεργοποιούν κι απενεργοποιούν ένα γονίδιο κατά βούληση.

Ακούγεται απλό αλλά έχει τεράστια σημασία.

Να δύο λόγοι:

Α. Πριν λίγα χρόνια χαιρετήσαμε με τυμπανοκρουσίες την καταγραφή του ανθρώπινου γονιδιώματος. Μεγάλο επίτευγμα πραγματικά, το οποίο όμως δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αν δεν γνωρίζουμε τι κάνει κάθε γονίδιο. Ο απλούστερος τρόπος να διαπιστώσει κανείς τι κάνει ένα γονίδιο θα ήταν να ‘κλείσει το διακόπτη του’ . Ένα γονίδιο που δημιουργεί μια συγκεκριμένη ουσία, ένα ιστό, ένα όργανο κτλ μπορεί να ταυτοποιηθεί με μεγάλη ακρίβεια όταν αναστέλλοντας τη λειτουργία του, παρατηρήσουμε τι επηρεάζει.

Το RNAi είναι αυτός ο τόσο χρήσιμος διακόπτης. Και συνεπώς το καταγραμμένο ανθρώπινο γονιδίωμα από άχρηστες “γραμμές” μπορεί να μεταβληθεί σε χρήσιμο “χάρτη” του ανθρώπινου οργανισμού σχετικά σύντομα. Θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μας κι οχι σε ένα απώτατο μέλλον.

Β. Είναι γνωστό πως πολλές από τις μεγάλες ασθένειες όπως καρκίνος, Alzheimer κ.α. οφείλονται πολλές φορές στην ύπαρξη ενός ελαττωματικού γονιδίου. Τι είπα; Ελαττωματικού γονιδίου; Μα αφού έχουμε πια το διακόπτη των γονιδίων! Μπορούμε να τον κλείσουμε κι η ασθένεια να εξαφανιστεί.

Το RNAi υπόσχεται τη λύση με μια πολύ μακρυά λίστα ασθενειών.

Αν κατόρθωσα να σας τραβήξω το ενδιαφέρον τότε δεν έχετε παρά να δείτε αυτή τη σελίδα με το καταπληκτικό επεξηγηματικό βίντεό της.

Α, μην ξεχάσω. Στα σχόλια μη μου κάνετε ερωτήσεις. Δεν ξέρω τίποτα παραπάνω απ’ αυτά που έγραψα. :D