Παραδόπιστο ποστ
Ας κάνουμε την εξής υπόθεση εργασίας: "ο μπλόγκερ είναι ένας καλλιτέχνης και εξασκεί μια νέα μορφή τέχνης".
Τίθεται το εξής ερώτημα: σαν καλλιτέχνης , δεν έχει κι αυτός ο κακόμοιρος το δικαίωμα να ελπίζει ότι θα μπορεί να ζήσει από την τέχνη του, όπως ο συγγραφέας από τα βιβλία του, ο ζωγράφος από τους πίνακες, ο γλύπτης από τα γλυπτά του, ο κινηματογραφιστής από τις ταινίες του κι ο ποιητής από ... τον μισθό του στην τράπεζα ή το δημόσιο;
Ας το δούμε αναχρονιστικά:
- Αν ο μπλόγκερ ήταν αρχαίος Αιγύπτιος τότε θα εξασφάλιζε τις προς το ζην βουρδουλιές του γράφοντας διαρκώς ποστ που θα προβάλλονταν στις οθόνες μέσα στην πυραμίδα για να διαβάζει ο εκλιπών Φαραώ στο επέκεινα. Μάλιστα, μπορεί και να τον θάβανε μαζί του για να ποστάρει ως στην αιωνιότητα.
- Αν ο μπλόγκερ ζούσε στον μεσαίωνα, θα τον βλέπαμε να ποστάρει σε κινητά τηλέφωνα (το αντίστοιχο της μικρογραφίας αυτό) προσευχόμενος κι άπλυτος -μπορεί κι έκλυτος. Τα μπλογκς θα στερέωναν την χριστιανική πίστη και θα υποκινούσαν σταυροφορίες, στους καθεδρικούς ναούς δε, θα είχε οθόνες μπροστά σε κάθε στασίδι για το ημερήσιο μπλογκοκήρυγμα.
- Αν ο μπλόγκερ ήταν αναγεννησιακός άνθρωπος, θα πουλούσε την ψυχή του στον πάπα ή στον Μέδικο (και πολύ πιθανόν και το σώμα του) κι έτσι θα του έδιναν λεφτά για πληκτρολόγια και σκληρούς δίσκους, θα συνέδεαν δε την μητρόπολη στο μητροπολιτικό δίκτυο. Επιπλέον η lingua franca του μπλόγκιν θα ήταν η αρχαία ελληνική και τα καλά ποστ θα θεωρούντο απεικονίσεις θείων ιδεών κατά τις ιδέες του επανακαλυφθέντος Πλάτωνος.
Επειδή σήμερα δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι παραπάνω μέθοδοι βιοπορισμού, παραμένει το ερώτημα. Αν ο μπλόγκερ είναι καλλιτέχνης που θέλει να ζήσει από την τέχνη του, πως μπορεί να βιοποριστεί;
Πιθανές απαντήσεις:
α. Να βάλει συνδρομή στο μπλογκ του. Θα του φτάσουν τα χρήματα για το σουσάμι ενός κουλουριού.
β. Να βάζει κορνίζα στα ποστ και να τα διακινεί μέσα από γκαλερί. Εγώ θα ψώνιζα όποτε άλλαζα ταπετσαρία.
γ. Να τραγουδάει τα ποστ στο Dream Show. Παραμένει το πρόβλημα του Μικρούτσικου και του πως θα τραγουδάει τις εικόνες.
δ. Να τυπώνει τα ποστ σε εφημεριδάκι τύπου free press και να τα διανέμει στο μετρό, ευελπιστώντας στην διαφήμιση. Πρώτος μπλογκερ ο Κύρτσος!
Τι είπα όμως; Διάφημιση!!!
Μετά από τόσες αλήθειες είπαμε κι ένα ψέμα! Γιατί σαν ψέμα φαίνεται αυτό το οποίο ισχυρίζονται οι pundits των ηλεκτρονικών εξελίξεων: ότι το μπλόγκιν μπορεί να φέρει χρήμα.
Βέβαια για ποιο μπλόγκιν μιλάμε; Για το δικό μου; Μπορεί. Στο προηγούμενο ποστ μου θα τραβούσα εύκολα διαφημίσεις εντομοκτόνων.
Το Google μέσω του blogger δίνει πάντως αυτή τη δυνατότητα: να βάλεις διαφημίσεις στο μπλογκ.
Υπάρχουν οι διαφημίσεις τύπου banner (ξέρετε, αυτές οι ταμπελίτσες όπως "διαδικτιακό καζίνο", "είμαι μόνη και ερεθισμένη", "5 Ευρώ έκπτωση σε αυτούς που κάνουν ανέκκλητο συμβόλαιο ασφάλειας ζωής για την οικογένειά τους και τρεις γενιές πίσω"). Αλλά άμα αθροίσεις τις εικόνες, τα τραγούδια και τα βίντεο με τις διαφημίσεις σε μέγεθος, τότε αγαπητέ μπλόγκερ τα ποστ σου πρέπει να είναι εξαιρετικά για να πετύχεις γιατί μόνο ένα θα κατορθώσουν να ανοίξουν οι αναγνώστες σου.
Υπάρχουν κι οι άλλες που είναι μόνο κείμενο. AdWords τις λέει το Google. Και βασίζονται στην εξής απλή αρχή. Αν στο κείμενό σου εμφανίζεται μια λέξη που κάποιος διαφημιζόμενος έχει επιλέξει ότι τον ενδιαφέρει, τότε ένα κειμενάκι 2-3 γραμμών εμφανίζεται σε μια διακριτική περιοχή που έχει ο μπλόγκερ διαλέξει. Και το πλήθος των διαφημίσεων επίσης είναι της επιλογής του.
Για να καταλάβετε τι είδους διαφημίσεις θα μπορούσαν να είναι αυτές, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις αναζητήσεις μέσω Google που εμφανίζονται στα στατιστικά σας.
Εμένα π.χ. εμφανίζονται οι εξής (αλήθεια, δεν κάνω πλάκα εδώ):
"Αχίλλειο Σίσυ". κάλλιστα πέφτει διαφήμιση εδώ για φτέρνες ή για το Σίσυ Ράιντερ των Σώκρατες (που το θυμήθηκα!)
"Πατρίς". Ευκαιρία να διαφημιστούν σχολικά βιβλία.
"Ψάχνω αντρική συντροφιά". Εδώ μιλάμε για ενδοκοινοτικό εμπόριο: τον/την συστήνω στους μπλόγκερ που ξέρω ότι συμμερίζονται τα ίδια "ερευνητικά" ενδιαφέροντα.
"Ρητά περί ηγεσίας". Καλά, αυτός απλώς θέλει να μ' ακούει να μιλάω.
Εν κατακλείδι, αν θέλετε να ζήσετε από το μπλόγκιν, για να έχετε κάτι να φάτε, κάντε παρέα με το Μάη. Έχει καβάτζα πολύ τριφύλλι.